Optimera din webbplats med sökord

Föreställ dig att du navigerar i sökmotorns tumultartade vatten och förtvivlat letar efter en livräddande sökordsstrategi för att hålla din verksamhet flytande. Du kan det grundläggande, men du har inte riktigt den expertis som krävs för att tillämpa det i praktiken.

Att ha en effektiv sökordsstrategi är en av de mest fundamentala delarna av en effektiv sökmotoroptimering (SEO). Det är avgörande för företag att förstå och använda sig av de här strategierna för att förbli en konkurrenskraftig aktör. Utan en övergripande strategi kan du snabbt hamna på efterkälken i förhållande till konkurrenter som är på väg att göra stora framsteg när det gäller deras SEO-insatser.

I den här artikeln kommer vi att utforska hur man utformar en sökordsstrategi som gör rätt på grunderna och som ger ditt företag ett försprång. Vi kommer att besvara frågor som t.ex: Vad är sökordsforskning? Hur identifierar jag relevanta sökord? Och vilka är de bästa metoderna för att använda sökord på ett effektivt sätt? Läs vidare för att få veta mer om hur du får din sökordsstrategi att fungera för dig.

testimonial-image

Vad är en sökordsstrategi?

En sökordsstrategi är en viktig del av en framgångsrik digital marknadsföringsplan. Det handlar om att använda specifika ord eller fraser som kunderna använder för att söka efter produkter eller tjänster och optimera webbplatser för att göra dem mer synliga i sökmotorresultaten. För att maximera synligheten och nå rätt målgrupp måste företag förstå hur sökord fungerar och hur de ska användas effektivt.

En av de viktigaste aspekterna av en sökordsstrategi är att förstå vilka termer som är mest relevanta för ditt företag. Detta hjälper dig att avgöra vilka nyckelord som ska användas på din webbplats, blogginlägg och annat onlineinnehåll. Dessutom är det viktigt att undersöka konkurrenternas nyckelord för att ta reda på vilka ord de använder och vilka strategier de eventuellt använder när de försöker placera sig högre i sökmotorresultaten.

Genom att göra denna undersökning kan företag utforma en effektiv sökordsstrategi som drar fördel av aktuella trender och samtidigt fokuserar på långsiktiga mål. Detta förhållningssätt kommer att säkerställa att företagets webbplats fortsätter att vara synlig över tid och att företagets produkter eller tjänster förblir konkurrenskraftigt prissatta i branschen. Med en väl utarbetad sökordsstrategi kan företag öka sin synlighet och nå fler möjliga kunder än någonsin förut.

Nästa steg i utvecklingen av en effektiv nyckelordsstrategi är att förstå varför det är viktigt för företag att använda nyckelord överhuvudtaget.

Varför behöver du en strategi för sökordord?

Det är tydligt att sökord är ett kraftfullt verktyg för företag som vill nå fler kunder och öka sin synlighet på nätet. Men det räcker inte att bara använda vilket gammalt nyckelord som helst i ditt innehåll på webben, utan du måste skapa en strategi som är anpassad till ditt företags särskilda behov. För att göra detta måste du förstå varför det är så viktigt att använda nyckelord från början.

I sin enklaste form hjälper användningen av nyckelord ditt företag att bli mer synligt i sökmotorernas resultat. När någon söker efter en produkt eller tjänst som är relaterad till ditt företag kommer sökmotorn att leta efter webbplatser med relevanta sökord. Det betyder att om du optimerar innehållet i din webbplats med relevanta termer och fraser kommer den att visas högre upp i sökresultaten och har bättre chans att bli upptäckt av potentiella kunder.

Om du dessutom använder specifika sökord kan det hjälpa dig att rikta dig till rätt publik. Olika personer kan använda olika ord när de söker efter något som är relaterat till ditt företag. Genom att undersöka vilka termer människor använder och anpassa din webbplats därefter kan du se till att du når ut till rätt målgrupp. Detta ökar synligheten samt klickfrekvensen från målinriktade besökare som med större sannolikhet omvandlas till betalande kunder.

Genom att förstå varför sökordsstrategier är viktiga för företag och hur de fungerar kan företag utveckla lösningar som maximerar deras synlighet på nätet och lockar fler kunder än någonsin tidigare.

Hur utvecklar man en bra sökordsstrategi för SEO?

Nu när du har förstått varför sökordsstrategier är viktiga för företag är det dags att se hur du kan utveckla en strategi som hjälper ditt företag att nå sina mål. Det första steget är att göra lite forskning och fastställa vilka sökord som är relevanta för ditt företag och din bransch. Leta efter termer som kunderna kan tänkas använda när de söker efter produkter eller tjänster som dina, samt eventuella variationer av dessa fraser.

När du har sammanställt en lista över tänkbara sökord är det viktigt att analysera dem. Det innebär att bedöma deras sökvolym, konkurrensförmåga och relevans för att se till att du riktar dig till rätt publik. Om du till exempel säljer handgjorda smycken är det troligen mer effektivt att använda “handgjorda smycken” än “tillbehör för smyckestillverkning” eftersom det är mer riktat mot potentiella köpare.

När du väl har identifierat de bästa sökorden för ditt företag kan du slutligen börja införa dem i innehållet på din webbplats och i allt annat material på nätet. Detta bör omfatta titlar, rubriker, beskrivningar, metataggar, sidans URL:er osv. så att sökmotorer med enkelhet kan hitta och indexera din webbplats med relevanta resultat. Genom att göra detta kan du se till att din webbplats syns i sökningar och locka fler kunder som letar efter det du erbjuder.

Härifrån är det dags att jämföra dina nuvarande resultat och mäta framgången med din sökordsstrategi.

Utvärdera din aktuella prestation

När du har identifierat de bästa nyckelorden för ditt företag är det dags att utvärdera dina nuvarande resultat och mäta hur väl din sökordsstrategi fungerar. För detta behöver du ett riktmärke, vilket i huvudsak är en referenspunkt som gör att du kan avgöra vilken effekt din insats haft. Detta kan göras genom att titta på organisk trafik från sökmotorer, organiska placeringar i SERP och andra mätvärden.

För att komma igång kan du se över analysdata för det senaste året för att få en uppfattning om vilka framsteg du har gjort hittills. Detta kommer att hjälpa dig att identifiera områden där förbättringar kan göras och även ge insikter om vilka sökord som har presterat bra. Använd dessutom verktyg som Google Search Console och Semrush för att spåra rankingförändringar över tid samt klickfrekvenser (CTR). Genom att göra detta får du en korrekt bild av hur din SEO utvecklas och vilka sökord som fungerar bäst för dig.

Det är också viktigt att följa upp eventuella konkurrenter som kanske siktar på samma sökord som du. Detta kan ge värdefull insikt i deras strategier och göra det möjligt för dig att justera din egen strategi i förhållande till dem. Med all denna kunskap i bagaget har du en god förståelse för hur lyckad din sökordsstrategi har varit och var du kan göra förbättringar framöver.

Fastställ målsättningar och kpi:er

Nu när du har en god förståelse för dina nuvarande resultat och vad som visat sig fungera är det dags att sätta upp några målsättningar och nyckelindikatorer för att mäta dina framgångar. Enligt nya studier anser 86 % av marknadsförarna att det är viktigt att sätta upp tydliga och klara mål för att nå resultat med sökmotoroptimering.

Låt oss titta på hur du kan göra detta:

 1. Börja med att definiera hur framgång ser ut.
  Det kan vara allt från att öka den organiska trafiken med 10 %,
  till att placera sig på första sidan i SERP för vissa sökord, till att generera fler leads genom organiska sökresultat.
 2. Därefter fastställer du KPI:er som hjälper dig att spåra framstegen mot att nå dessa mål.
  Exempel på detta är genomsnittlig organisk trafik per månad, CTR, rankning för målinriktade sökord och konverteringar från organiska sökresultat.
 3. Sist skapar du en handlingsplan som beskriver hur du ska gå tillväga för att uppnå dessa mål under en viss tidsperiod.
  Detta bör inkludera uppgifter som att skapa innehåll kring målnyckelord, optimera befintligt innehåll,
  lansera kampanjer för länkbyggande och så vidare.

Genom att ha dessa punkter i print kommer du att kunna följa resultatet av din sökordsstrategi noggrant och göra nödvändiga justeringar på vägen tills det önskade resultatet är uppfyllt. Nu är det dags att flytta fokus från sökord till att istället börja tänka på ämnen – något som vi kommer att utforska i nästa stycke.

Med hjälp utav sökvolym

När du har en lista med sökord som är relaterade till dina ämnen är det dags att ta en närmare titt på sökvolymen för varje term. Uppgifter om sökvolym ger dig en uppfattning om hur ofta människor söker efter vissa termer, vilket kan hjälpa dig att avgöra vilka termer som är värda att rikta in sig på i din nyckelordsstrategi.

Om ett sökord eller en fras till exempel har en mycket låg sökvolym är det kanske inte värt att rikta in sig på det eftersom det inte kommer att ge tillräckligt med organisk trafik till din webbplats. Om sökvolymen å andra sidan är mycket hög kan det tyda på att sökordet är konkurrenskraftigt så att det är svårt att ranka för det.

I båda fallen kommer en förståelse för uppgifterna om sökvolym att hjälpa dig att fatta mer välgrundade beslut om din sökordsstrategi och se till att du riktar in dig på termer som faktiskt kommer att leda till organisk trafik och konverteringar. Därifrån kan vi gå vidare till att titta på relevans och konverteringsmöjligheter – två centrala delar i varje framgångsrik sökmotorkampanj.

Relevans och konverteringsmöjligheter

Att förstå relevansen och konverteringsmöjligheterna för varje sökord är nyckeln till att optimera din strategi. Relevans avser hur nära kopplat ett sökord är till det ämne eller den produkt som du försöker marknadsföra. Om ett sökord är irrelevant kommer det inte att tillföra mycket värde till din webbplats i form av organisk trafik och konverteringar.

Å andra sidan handlar konverteringsmöjligheten om hur sannolikt det är att ett sökord genererar leads eller försäljning för dig. Detta kan avgöras genom att titta på data som click-through rate (CTR), som mäter hur många som klickar på en annons efter att ha sett den i sökresultaten. Högre CTR-värden tyder i allmänhet på högre konverteringspotential.

Genom att ta hänsyn till både relevans och konverteringsmöjlighet kan du se till att du riktar in dig på sökord som faktiskt kommer att ge värde till din webbplats i form av organisk trafik och konverteringar.

Kartläggning av konkurrenter

För att ta din sökordsstrategi till nästa nivå är det viktigt att analysera konkurrenterna. Genom att titta på vad dina konkurrenter gör kan du få en förståelse för hur de tar sig an sina sökordsstrategier och identifiera potentiella möjligheter till förbättring.

Genom att analysera konkurrenternas sökord kan du avgöra vilka sökord som har störst potential för tillväxt. Om du upptäcker att en av dina konkurrenter rankas högt för ett visst sökord är det sannolikt värt att investera i det – särskilt om det är relevant för din verksamhet. Du bör också kolla vilken typ av innehåll de skapar kring dessa nyckelord och fundera på hur du skulle kunna skapa något liknande eller till och med bättre.

Konkurrensanalys är ett utmärkt sätt att upptäcka nya möjligheter och optimera din egen nyckelordsstrategi.

Analysera nyckelordets svårighet

Efter att ha undersökt konkurrensen är det nu dags att utvärdera svårighetsgraden för varje sökord. Om du vet hur svårt det är att rankas för vissa termer kan du prioritera dina insatser och koncentrera dig på de sökord som har störst möjlighet att lyckas.

För att göra detta måste du analysera SERP:erna (sökmotorernas resultatsidor) för varje sökord. Titta på vilka som rankas på de översta platserna och beakta deras domänauktoritet, innehållskvalitet och backlinkprofiler. Om de topprankade webbplatserna har stor auktoritet och bra innehåll blir det svårt för dig att överträffa dem. Om de å andra sidan är svaga eller saknar relevant innehåll kan det finnas en möjlighet för dig att komma före dem.

När du förstår hur svårt varje nyckelord är att rankas för kan du skapa en strategi för att sätta prioriteringar. På så sätt kan du fokusera dina ansträngningar på de nyckelord som med större sannolikhet kommer att ge dig en god avkastning på investeringen.

Att fastställa sina prioriteringar

När det gäller sökordsstrategi är det viktigt att prioritera. Enligt forskning använde 88 % av marknadsförarna en prioriteringsprocess för nyckelord under 2020 för att identifiera sina bästa nyckelord för att lyckas med optimering av sökmotorerna.

 1. Identifiera de sökord som har den högsta sökvolymen och den möjliga ROI:n.
 2. Undersök konkurrensen och analysera om det är möjligt att rankas för varje sökord.
 3. Fokusera dina ansträngningar på de sökord som med största sannolikhet ger dig den bästa avkastningen på investeringen (ROI).

Det är viktigt att sätta upp prioriteringar när du bestämmer vilka nyckelord du ska koncentrera dig på först. Här är tre steg som kan hjälpa dig att prioritera dina insatser:

Genom att följa dessa steg kan du se till att din sökordsstrategi är anpassad för att ge resultat. Allteftersom du går vidare kommer spårning, rapportering och analys att vara avgörande för att mäta effekten av dina insatser och göra nödvändiga efterjusteringar.

Spårning, rapportering och analyser

Efter att ha fastställt prioriteringarna för din sökordsstrategi är det dags att vända uppmärksamheten mot spårning, rapportering och analys. Detta är en viktig del av varje välfungerande optimeringskampanj och kommer att hjälpa dig att fastställa hur effektiva dina ansträngningar varit och upplysa om nödvändiga justeringar.

 1. Spåra sökordens rankning regelbundet. Detta hjälper dig att se hur dina sökord presterar och identifiera nya möjligheter till att växa.
 2. Använd analysverktyg för att mäta söktrafik och analysera användarnas beteende. Detta ger dig en inblick i hur människor engagerar med ditt innehåll och ger dig värdefull data som kan användas för att optimera din sökordsstrategi ytterligare.
 3. Övervaka förändringar i sökmotorernas algoritmer så att du kan anpassa din strategi därefter.

Slutsats och källor

Sökordsstrategin är en kritisk del av varje sökordskampanj. Den är avgörande för dina resultat, så det är viktigt att få ordning på det grundläggande. Om du tar dig tid att analysera och prioritera dina sökord på rätt sätt har du störst chans att uppnå dina önskade resultat.

Ironiskt nog är det så att även om många människor vet att en sökordsstrategi är viktig för att lyckas med SEO, är det få som faktiskt tar sig tid att utveckla en sådan! Genom att ta de steg som beskrivs i den här artikeln har du redan ett försprång eftersom du kommer att ha en välutvecklad sökordsstrategi redo att sättas i verket.

Mitt sista råd skulle vara att komma ihåg att det inte är något som sker över en natt. Du måste ha tålamod och vara öppen för nya idéer samtidigt som du kontinuerligt övervakar och analyserar dina resultat i förhållande till dina mål och KPI:er. Genom att göra detta kan du se till att du får ut det mesta av din sökordsstrategi och i slutändan lyckas med din SEO.

Källor:

 1. Moz – https://moz.com/learn/seo/on-page-factors
 2. Ahrefs – https://ahrefs.com/blog/seo-basics/
 3. Neil Patel – https://neilpatel.com/blog/on-page-seo-checklist/
 4. Backlinko – https://backlinko.com/on-page-seo
 5. Search Engine Journal – https://www.searchenginejournal.com/on-page-seo/
 6. Yoast – https://yoast.com/academy/seo-copywriting-training/course-section/optimizing-your-text-for-seo/
 7. SEMrush – https://www.semrush.com/blog/on-page-seo-techniques/
 8. Hubspot – https://blog.hubspot.com/marketing/on-page-seo-tips
 9. Search Engine Land – https://searchengineland.com/guide/seo/content-search-engine-ranking
 10. Google Webmasters – https://developers.google.com/search/docs/beginner/seo-starter-guide